season essentials

Ut i det blå

Har du noen gang lurt på hvilke sneakers dine franske yndlingsforfattere ville gå med i 2018? Antakelig ikke. Men det gjorde vi…

Blå. Himmelen og havets farge, friheten og kreativitetens farge; blekkets farge. Ettersom denne ukens redaksjonelle tema er blekkblått, så bestemte vi oss for å diskutere hvilke sko våre seks franske yndlingsforfattere ville bruke hvis de fremdeles var blant oss i dag.

adidas Tennis Hu - til ære for menneskeheten

Hva har Pharrell Williams og Victor Hugo til felles? Musikeren, filmprodusenten, moteikonet og talsmannen for allmenn global lykke, Pharrell Williams, er et levende bevis på at mangfold er vakkert. Det er sannsynligvis også grunnen til at adidas valgte hans ansikt til å fronte denne hyllesten og studie i fargenyanser gjennom designsamarbeidet hu-manisme. Resultatet? Den tyske sportsgiganten skapte Skateboard Ps første offisielle signatursko: Tennis Hu. Victor Hugo kjempet for miljøet, oppfordret til politisk bevissthet, var talsmann for utdanning over hele verden og gikk i bresjen for kvinners rettigheter – og hvis han hadde levd i dag, ville han sannsynligvis ha støttet Pharrell ved å gå med et slikt par. Hugo viet sitt liv til å kjempe for bedre forhold for menneskene, fjerne urettferdigheten i samfunnet og hindre vold mot barn. Liberté, égalité, fraternité.

Asics Gel Kayano – en liten verden

Reislyst – en ny ting? Egentlig ikke. Også på 1800-tallet likte folk å reise. Folk reiste på fantasiens vinger fulgt av ordene til Jules Verne. Forfatteren av klassiske eventyrfortellinger og mannen bak den encyklopediske romanen «Voyages extraordinaires» tok reisebøkene til et annet nivå. Vi føler oss sikre på at den nest mest oversatte forfatteren noensinne ville ha satt pris på den komfortable dempingen i Asics Gel Kayano – ja, kanskje han kunne ha reist i mer enn 80 dager.

Versace Medusa – antitetiske sko

Marcel Proust kom fra en velstående familie i Paris og følte seg hjemme i de borgerlige og aristokratiske parisiske salongene helt fra ungdommen av. Han ble påvirket av kunstnere og intellektuelle han møtte, og senere skildret han disse eksentriske personene i bøkene sine. Med subtil ironi pleide han ofte å kritisere og latterliggjøre de privilegerte klassene i samfunnet. Er det noen bedre måte å le av denne klassekonflikten på enn å iføre seg et par sneakers i luksuskategorien? På den ene siden et produkt som er fremstilt for de rike, mens på den annen side et symbol på gatemote. Vi kan bare se for oss Proust i lave sneakers fra Versace.

Nike Air Max 95 – innovatøren

Blir du en ekte pariser ved å ta en båttur på Seinen? Guy De Maupassant, som valgte Paris som sitt hjem, talte varmt for livet på vannet og er også tidenes største franske novelleforfatter. Han brøt reglene kontinuerlig og var alltid på jakt etter innovasjon, noe som gjenspeiles i den banebrytende Nike Air Max 95. En ikonisk løpesko med en kraftig og kompleks design og et forbedret dempesystem som har flere AIR-vinduer enn den George Pompidou-inspirerte Air Max 1. Det er på tide å bryte reglene.

Puma Suede – et krav om rettferdighet

Emile Zola var en politisk engasjert forfatter og aktivist som kjempet for rettighetene til Alfred Dreyfus, en fransk offiser anklaget for forræderi. Saken var en politisk skandale som delte den tredje franske republikk, og som nå står som et universelt symbol på urettferdighet. Den kontroversielle journalisten stod for det han trodde på og ble sågar dømt til fengsel for å ha slike tanker. Hvis det er én sneaker som ble vitne til urettferdigheten i samfunnet, så er det Puma Suede. En sko som står for engasjement og opprør mot systemet. Gull- og bronsemedaljørene Tommie Smith og John Carlos brukte sine Puma Suede på seierspallen under OL i 1968, da de hevet og knyttet hånden for å markere menneskerettighetene. Til kamp mot makten!

Vans Sk8 Hi – opprøreren

Som følge av uheldige omstendigheter tidlig i livet var Henri Beyle, verdenskjent som Stendhal, en opprørsk tenåring. Vans Style 38, i dag kjent som Sk8 Hi, representerer ungdom og opprør mer enn noen annen sko i dette utvalget. Mens Stendhal red rundt i Europa sammen med Napoleon og eksponerte trikoloren, liker vi å tenke oss mannen ikledd et patriotisk blått par av den ikoniske Vans Sk8 Hi. Vive la France!