True Originals

Herman Tømmeraas

Herman Tømmeraas er mest kjent som «fuckboy» og «Penetrator»-Chris fra tv-serien Skam. Nå blir han omtalt som et moteikon for athleisure-trenden.
© Stephen Butkus
© Stephen Butkus 

«Jeg mottar 40 kjærlighetsbrev i uka. Hjemme har jeg en stor boks som jeg tar vare på absolutt alle brevene i.»

© Stephen Butkus
© Stephen Butkus 

Herman Tømmeraas (20) illustrerer en èn meter høy boks med hendene. Deretter måler han opp høyden på en kosebamse som er på høyde med han selv. Vodka, nettbrett, kosedyr og lange personlige brev fra jenter i hele verden. Postkassen er full av gaver etter at den unge mannen fra Drammen spilte den kjekke «fuckboyen» med tilnavnet «Penetrator»-Chris i TV-serien Skam. Til tross for at Tømmeraas aldri hadde noen hovedrolle i tv-serien, er det han som har fått mest oppmerksomhet i media. Det dukker til daglig opp nye fansider og Instagram-kontoer dedikert til kjekkasen. Hans egen Instagram-konto bikket akkurat 1.3 millioner følgere. Dette er det første intervjuet han gir etter suksessen med den virkelighetsnære tv-serien. Kina, Brasil, Danmark eller Russland. En hel verden lurer på hva Tømmeraas gjør akkurat nå.

Den unge mannen bak «Penetrator»-Chris er en helt annen person enn han som møter deg på tv-skjermen. Ydmyk, høflig, lyttende og klok. Han takker pent for hvert kompliment og forsøker alltid å skryte frem sine gamle kollegaer i tv-serien.

For noen måneder siden ble universet på Hartvig Nissen videregående skole byttet ut med rekruttskolen på Huseby i Oslo. Moteriktige joggesko ble byttet ut med nypussede militærstøvler og bomberjakken har blitt dekket med kamuflasje. Snart vil vi kunne se skuespilleren marsjere frem og tilbake foran slottet i Oslo. En helt annerledes tilværelse enn hva den unge skuespilleren og danseren er vant med.

"Man kan si at det litt synd ettersom det skjer så mye bra nå, men jeg har det virkelig gøy i militæret. Jeg storkoser meg!"

Athleisure

Tømmeraas er godt vant med fysisk fostring. Han har danset siden han var seks år gammel. Dansekollektivet WeAre1Crew – en vennegjeng og dedikerte dansere har danset sammen i åtte år og fått et feste innen sjangeren i Norge. Noen har danset på scenen sammen med Karpe Diem, andre har reist rundt som instruktører.

«Man kan si at det litt synd ettersom det skjer så mye bra nå, men jeg har det virkelig gøy i militæret. Jeg storkoser meg!»

© Stephen Butkus
© Stephen Butkus 

Det har ikke gått mer enn 10 minutter i samtalen før den energiske unge mannen sporadisk gjør noen dansebevegelser. Det er Kendrick Lamar på anlegget. Det åpne hvite rommet på fotostudioet på Grønland kan minne mye om dansestudioet (hans andre hjem) som Tømmeraas har brukt mesteparten av livet sitt i. Dansingen var allikevel et skjebnesvangert valg som seks-åring.

«Jeg husker at jeg var litt nervøs for hva klassekameratene mine kom til å si. Det vanligste er jo holde på med fotball, men det har vist seg at alle fotballgutta har vært de beste støttespillerne. De har alltid kommet på shows og applaudert.»

Tømmeraas snakker engasjert om dansing – spesielt hip hop-stilen som er under utvikling. Ved hjelp av en mobiltelefon viser han klipp fra forskjellige dansegrupper med forskjellige stilarter. En ny verden for de som ikke har fulgt med på utviklingen innen den nye danseretningen.

© Stephen Butkus
© Stephen Butkus 
Dansing og mote handler på mange måter om det samme. Attitude. Man kan egentlig gå med hva man vil, så lenge man har sin egen stil. Det samme gjelder dansing.

«Hip hop har vært veldig viktig for meg. Det var den første musikken jeg hørte på. Vi har vært drammensmiljøet for hip hop. Det er vi som forsøker å få hip hop til en egen dansesjanger i Drammen.»

Er det kanskje også derfor at den sportslige stilen med hiphop-referanser også ser så naturlig ut? Gjennom det siste året har det florert av bilder av den unge skuespilleren og danseren i uanstrengt sportslig streetwear. Boxfreshe sneakers, hoodies, joggebukser og caps. Tømmeraas har blitt et stilikon for athleisure-trenden.

Tømmeraas mimrer tilbake til sine yngre dager på ungdomskolen da han gikk med baggy klær og halskjeder. Referansene til hip hop og gangsterstilen har blitt langt mindre synlig med årene.

«Før var det annerledes. Man kunne se mye tydeligere hvor man var fra og hva man holdt på med. Det var mer identitet i klærne. Men nå er det mye mer åpent for at man kan gå med det man selv vil. Det synes jeg er fint.»

© Stephen Butkus
© Stephen Butkus 

Han tar en tenkepause før han utbroderer sin egen filosofi om stil og mote.

«Man kan komme i de rareste klærne i hele verden. Uansett hva du går med. Om det er gamle klær, eller om det er feil tidsperiode. Hvis det er din egen stil, så blir det kult.»

Musikk, dans og drama

Kunnskapen fra en utdannelse på teaterlinjen fra videregående blir fremdeles vedlikeholdt. Favorittstykket hans er Hamilton – en pulitzervinnende musical som har adoptert det klassiske teaterstykket og blandet det med referanser til hip hopens gudfedre Tu Pac og Notorious B.I.G. I musikalen kriger de ikke lenger – de «battler» om å lage de beste rimene. Også her er det referanser til hip hop. Det siste stykket han så på studietur med teaterlinjen var «The Book of Mormons» som er skrevet og satt opp av skaperne bak South Park.

© Stephen Butkus
© Stephen Butkus 
© Stephen Butkus
© Stephen Butkus 

«Det er det beste stykket jeg har sett. De klarer å være morsomme uten å tråkke for mye på en utvalgt kultur, rase eller politisk mening. Der ble alle i hele verden disset, gliser han.» Det hersker ingen tvil om hva Tømmeraas skal gjøre når han er ferdig i militæret. «Det er musikk, dans og skuespill jeg brenner for, uttaler han bastant.»

Det har kommet noen skuespiller-tilbud etter Skam-suksessen, men han er allerede i planleggingsfasen til et nytt prosjekt: En tv-serie hvor han selv har hovedrollen og er på reisefot på jakt etter fascinerende kunstnere på eksotiske steder.

«Foreløpig er det for tidlig å fortelle i detaljer om hvordan dette skal bli. Jeg vil dra ut å jobbe på denne måten uten å ha en spesifikk plan. Jeg vil ta det på sparket. Jeg vil reise over alt, se alt, filme det, dokumentere det og jobbe frem et produkt av alt jeg opplever,» avslutter han.

«Jeg vil møte kunstneriske personer som jobber litt i det stille. De man kan oppdage og snakke med. De som ikke har slått gjennom, men egentlig kunne vært verdensstjerner.»