accountaccountbagbagzalando logomenu

ALLE NORGES FAVORITTMERKER

100 DAGERS ÅPENT KJØP

FRI FRAKT OG RETUR*

Bærekraftig mote for kvinner

Ansvarlig shopping

Hva betyr bærekraftig mote?

For oss betyr bærekraft at vi tar hensyn til planeten og menneskene som bor på den. Mote har mange fasetter som krever en bærekraftig tilnærming, fra etiske arbeidsforhold til miljøpåvirkning og dyrevelferd. Dette er et emne som opptar oss, og derfor har vi laget et utvalg av spesialmerkede produkter og bærekraftige merker, slik at det skal bli lettere å shoppe på en ansvarlig måte. .

Les mer om kriteriene nedenfor, eller finn ut mer om Zalandos engasjement for bærekraft i våre retningslinjer for bedriftens samfunnsansvar.

Våre bestselgere

Hvem nyter godt av bærekraftig mote?

  1. 1. Planeten. Spar ressurser ved å bruke miljøvennlige materialer og behandlingsprosesser. Resultatet er mindre forurensing av jordsmonn, luft og vann, og en glad og fornøyd planet.
  2. 2. Menneskene. Rettferdig lønn og trygge arbeidsforhold er viktig som en standard for fremtiden til de som lager produktene.
  3. 3. Deg. Du kan glede deg over at favorittplagget ditt bidrar til å bygge en mer bærekraftig moteverden, samtidig som det er laget for å holde lenge.

Shop etter tekstiltype

Tab 1

Lyocell

Tab 2

Økologisk bomull

Tab 3

Bærekraftig denim

image1
Tab 1

Lyocell

Tab 2

Økologisk bomull

Tab 3

Bærekraftig denim

Lyocell

Lyocell (også kjent som Tencel®) er et sterkt, mykt og pustende tekstil som er laget av tremasse hentet fra bærekraftig skogbruk eller hurtigvoksende og fornybare materialer som bambus og eukalyptus. Materialet er 100 % biologisk nedbrytbart, og produseres ved hjelp av teknikker som har mindre påvirkning på miljøet.

Shop lyocell

Shop etter tekstiltype

Tab 1

Lyocell

Tab 2

Økologisk bomull

Tab 3

Bærekraftig denim

image1
Tab 1

Lyocell

Tab 2

Økologisk bomull

Tab 3

Bærekraftig denim

Økologisk bomull

Økologisk bomull er produsert uten bruk av kunstige kjemikalier, som sprøytemidler, defolianter og kunstgjødsel, eller genetisk modifiserte frø.

Shop økologisk bomull

Shop etter tekstiltype

Tab 1

Lyocell

Tab 2

Økologisk bomull

Tab 3

Bærekraftig denim

image1
Tab 1

Lyocell

Tab 2

Økologisk bomull

Tab 3

Bærekraftig denim

Bærekraftig denim

Fremtiden til denim er mer bærekraftig. Nye metoder blir tatt i bruk, som bruk av resirkulerte materialer og økologisk bomull. Produksjonsprosessene er mer effektive og bruker mindre vann, energi og kjemikalier, for eksempel farging uten bruk av vann og bleking ved hjelp av ozon.

Shop bærekraftig denim

Bærekraftige kolleksjoner

For en enda mer bevisst holdning til vår planet, har bærekraft blitt et stadig viktigere tema i moteindustrien. Vi ser samme tendens hos flere merkevarer som stadig tilbyr flere produkter med fokus både på miljø og fair trade.

Bærekraftig barnemote

Det at disse morsomme plaggene er laget av økologisk bomull, gjør de enda søtere.

Oftest stilte spørsmål om bærekraftig mote

Hva er eco fashion?
Økologisk mote fokuserer, i likhet med grønn mote, på de miljøvennlige aspektene ved bærekraftig mote. Dette inkluderer bruk av økologiske, resirkulerte og gjenbrukbare fibre, og redusert bruk av skadelige kjemikalier.

Hva er etisk mote / rettferdig mote
Etisk/rettferdig mote fokuserer særlig på sosiale kriterier, sikrer at arbeiderne behandles rettferdig, og legger vekt på å verdsette arbeidet som er utført.

Hva er fair trade-mote?
Fair trade-mote er sertifisert av World Fair Trade Organization (WFTO). Dette sikrer gode arbeidsforhold for ansatte, rettferdig lønn og gjennomsiktighet, samtidig som mulighetene bedres for vanskeligstilte produsenter.

Hvorfor er bærekraftig mote generelt dyrere?
Selv om bærekraftig mote i gjennomsnitt kan være 15–40 % dyrere (Dr. Grieger & Cie. Marktforschung 2016), gjelder ikke dette for alle produkter. Det er en rekke faktorer som kan føre til at bærekraftig mote blir dyrere. For det første er økologiske avlinger med lav miljøpåvirkning ofte et krav for å produsere bærekraftig mote, noe som innebærer en stor startinvestering for bonden, og en mer arbeidsintensiv produksjon. For det andre gir lavere produksjonsvolumer og hensynet til bærekraftig praksis, som produksjonsprosesser og bedre arbeidsvilkår, ofte høyere kostnader.

Når blir et produkt merket som bærekraftig?
Du vil se produkter på Zalando som er merket «bærekraftig». Kriteriet for å oppnå dette, kommer an på sertifiseringen som produktet har. Det er imidlertid noen merker som ikke har sertifiseringer, men som tar store skritt for å bli mer bærekraftige. Vi arbeider for øyeblikket med å utvide merkingen av våre bærekraftige produkter.

Når kan et merke anses som bærekraftig?
For øyeblikket er det ikke noen klar og entydig definisjon på hva som er bærekraftig. Enkelte merker kan bruke kun spesifikke tekstiler, mens andre fokuserer spesifikt på produksjonsprosesser. Noen bærekraftledere tenker allerede på sirkulær design og biologisk nedbrytbarhet. Vi har ikke alle svarene enda, men det er en veldig spennende tid for lære mer om nye teknologier og innovasjoner. Bli med oss på denne reisen.

Hva kan du gjøre?
I et produkts livssyklus er det ofte bruken og kastingen av produktet som påvirker planeten mest. Du kan endre dette ved å ta godt vare på klærne og skoene dine, vaske på lavere temperaturer, reparere når det er mulig, og la klær gå videre til bruktbutikker i stedet for å kaste dem.

Sertifisering

image1

GOTS
En sertifisering for tekstiler laget av økologiske fibre. For å kunne merkes med GOTS-symbolet, må alle fibre være dyrket og behandlet i henhold til strenge miljømessige og toksikologiske kriterier. Et fungerende anlegg for behandling av avløpsvann er obligatorisk for all våtbehandling. GOTS-sertifiserte produkter lages av minst 95 % økologiske fibre. Hver enkelt partner i forsyningskjeden er verifisert.

image1

Fairtrade
Et kvalitetsstempel for økologisk fair trade-bomull. Fairtrade sikrer bøndene en betaling som er basert på den globale minsteprisen i tillegg til pengebevilgninger som de kan investere i sine lokale økosystemer. Rettferdig jordbruk beskytter bøndenes helse og sikkerhet, fremmer effektiv bruk av vann og forbyr bruken av farlige kjemikalier eller genetisk modifiserte bomullsfrø.

-
GRS logo

GRS
Global Recycle Standard sertifiserer resikulert innhold i et produkt. Alle produksjonsprosesser i leveringsskjeden sikrer produktets integritet. I tillegg til å kontrolere det resirkulerte innholdet i det ferdige produktet settes også høye miljømessige krav til alle ledd i leveringskjeden.

EU Ecolabel logo

EU Ecolabel
EU Ecolabel-merket gis til produkter og tjenester som lever opp til strenge miljøkrav gjennom hele produksjonssyklusen: fra råmaterialer til produksjon, distribusjon og avfallshåndtering når produktene skal kastes.

Organic Cotton Logo

Økologisk bomull
Et kvalitetsstempel som gis til Zalando-produkter som er laget av minst 50 % organiske fibre, og sertifisert i henhold til landbruks- og produksjonsstandardene som er godkjent av International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM).

OCS Logo

OCS - Organic Content Standard
The Organic Content Standard garanterer sporbarheten og integriteten på minst 95% sertifisert "organiske" råvarer i alle produksjonstrinn.

Organic Blended Content Standard Logo

Organic Blended Content Standard
The Organic Blended Content Standard garanterer sporbarheten og integriteten på minst 5% sertifisert "organiske" råvarer i alle produksjonstrinn.

IVN Naturleder Logo

IVN Naturleder
Et kvalitetsstempel for miljøvennlig og sosialt ansvarlig produksjon av skinn i alle ledd av produksjonen. Sertifisert naturskinn bekrefter at produktets skinn stammer fra oppdrettsdyr som også brukes til kjøtt og ikke fra utrydningstruede arter eller ville dyr. Skinn med denne sertifiseringen er laget ved hjelp av økologiske garvemetoder i motsetning til den farligere kromgarving.

Terracare Logo

Terracare
Terracare® produserer miljøvennlige og ressurseffektivt lær. Dette tysk-baserte garveriet bruker betydelig mindre vann i forhold til sine globale konkurrenter, og alt vannet brukt til produksjonen blir renset i henhold til EUs standarder før det føres tilbake til vannets kretsløp. Terracare® skinn er laget med minmalt bruk av kjemikalier og energi, noe som gjør at all forurensing skap under produksjonen holder et ekstremt lavt nivå.

BCI Better Cotton Initiative Logo

BCI Better Cotton Initiative
Ved å kjøpe bomullsprodukter med denne merkinger støtter du en mer ansvarsfull produksjon av bomull gjennom Better Cotton Initiative.

Miljøvennlig prosess Logo

Miljøvennlig prosess
Denne typen merking er definert av Zalando for å fremheve produkter som er fremstilt gjennom en mer miljøvennlig prosess som krever mindre vann og energi og skaper mindre avfall. Følgende sertifiseringer går under denne merkingen; Bluesign, STeP by OEKO-TEX® och OEKO-TEX® Made in Green.

Resirkulert materiale Logo

Resirkulert materiale
Denne typen merking er definert av Zalando for å fremheve produkter som inneholder minst 20% resirkulerte materialer, som f.eks. polyester, nylon, bomull eller ull. I beskrivelsen ovenfor finner du mer informasjon om hvilke materialer produktet er laget av.

Miljøvennlig materiale

Miljøvennlig materiale
Denne typen merking er definert av Zalando for å fremheve produkter som er fremstilt ved hjelp av materialer som har en redusert påvirkning på miljøet eller på annen måte er holdbart produsert. For eksempel TENCEL® / lyocell, silke, hamp, resirkulert viskose og modal, eller produkter med FSC-sertifisering. I beskrivelsen ovenfor finner du mer informasjon om hvilke materialer produktet er laget av.