I fokus

Vår bærekraftige visjon

Vi vil være en moteplattform med positiv innflytelse på menneskene og planeten.

I fokus

Hva er

bærekraftig mote?

Bærekraftig mote handler om hvordan man kan vise hensyn i forhold til planeten vår og menneskene som bor der. Dette inkluderer blant annet etiske arbeidsvilkår, miljøpåvirkning og dyrevelferd. Vi arbeider for å gjøre bærekraftig mote mer tilgjengelig og forståelig, og har derfor samlet et utvalg av produkter som er merket med flagget «bærekraftighet». Du kan lese mer om vårt engasjement i forhold til bærekraftighet på vår Corporate Responsibility-side.

Bærekraftige kriterier du kan stole på

Produkter markeres med flagget for «bærekraftighet» hvis de møter et av våre kriterier for bærekraftighet, som for eksempel sosiale, miljømessige eller dyrevelferdsmessige standarder. Våre kriterier samsvarer med internasjonalt, anerkjent god praksis innen moteindustrien, herunder Higg Materials Sustainability Index og Textile Exchange's Preferred Fibers and Materials-listen. Våre kriterier for bærekraftighet på nåværende tidspunkt, fokuserer først og fremst på de ledd i produksjonsprosessen som har størst påvirkning på miljøet, for eksempel materialer og produksjon. Vi viser også sertifikat fra tredjeparter, som for eksempel Fairtrade og Global Organic Textile Standard (GOTS). For å øke fokus på bærekraftig innovasjon, jobber mange merkevarer ofte med bærekraftighet uten offisielle sertifiseringer, noe som vi gjerne ønsker å støtte og involverer oss mer i.

GOTS - organic
Global Organic Textile Standard (GOTS) er en av verdens ledende sertifiseringer for tekstiler som er fremstilt av økologisk dyrkede råmaterialer. For at et produkt skal kunne merkes med GOTS-symbolet, må det være fremstilt av minst 95% økologisk materiale. I tillegg må hvert eneste ledd i produksjonsprosessen være uavhengig sertifisert for å sikre at produksjonen er miljømessig og sosialt ansvarlig hele veien til sluttproduktet.
GOTS - made with organic materials
Global Organic Textile Standard (GOTS) er en av verdens ledende sertifiseringer for tekstiler som er fremstilt av økologisk dyrkede råmaterialer. For at et produkt skal kunne merkes med GOTS-symbolet, må det være fremstilt av minst 70% økologisk materiale. I tillegg må hvert eneste ledd i produksjonsprosessen være uavhengig sertifisert for å sikre at produksjonen er miljømessig og sosialt ansvarlig hele veien til sluttproduktet.
Fairtrade-sertifisert bomull
Fairtrade sikrer bøndene en rettferdig pris for deres produkter og bedre handelsbetingelser slik at de kan investere mer i lokalsamfunnene hvor de opererer. Fairtrade Cotton beskytter bøndenes helse og sikkerhet, fremmer effektivt vannforbruk og forbyr bruk av farlige kjemikalier eller genetisk modifiserte bomullsfrø. Produkter med denne merkingen, er fremstilt av minst 50% fairtrade bomull.
GRS - Global Recycle Standard
Global Recycle Standard er en av verdens ledende og mest anerkjente sertifiseringer for produkter som er fremstilt av resirkulerte materialer. Produkter med denne merkingen, er fremstilt av minst 50% resirkulerte materialer, og hvert ledd i produksjonsprosessen er uavhengig sertifisert for å sikre at produksjonen er miljømessig og sosialt ansvarlig gjennom hele prosessen.
Responsible Down Standard
Alt dunet i dette produkter er sertifisert i henhold til Responsible Down Standard, som garanterer fullstendig respekt for dyrenes velferd gjennom blant annet å forby fjerning av fjær fra levende dyr samt tvangsmating.
Responsible Wool Standard
All ulla i dette produktet er sertifisert i henhold til Responsible Wool Standard, som fokuserer på respekt for dyrenes velferd og hvordan man best forvalter og beskytter naturen.
OCS - Organic Content Standard
Organic Content Standard sørger for en sterk kjede av systemer som verifiserer økologiske materialer fra råmaterialets opprinnelse til det ferdige produktet. Produkter med denne merkingen, er fremstilt av minst 95% økologisk materiale og hvert skritt i produksjonsprosessen er uavhengig sertifisert. Sertifiseringen inkluderer ikke bruk av kjemikalier eller sosiale og miljømessige aspekter ved produksjonen.
OCS - Organic Blended Content Standard
Organic Blended Content Standard sørger for en sterk kjede av systemer som verifiserer økologiske materialer fra råmaterialets opprinnelse til det ferdige produktet. Produkter med denne merkingen hos Zalando, inneholder minst 50% økologisk materiale og hvert skritt i produksjonsprosessen er uavhengig sertifisert. Sertifiseringen inkluderer ikke bruk av kjemikalier eller sosiale og miljømessige aspekter ved produksjonen.
Leather Working Group (Gull)
Leather Working Group er satt sammen av representanter fra merkevarer, forhandlere, produsenter, kjemiske leverandører og tekniske eksperter som jobber for å fremme gode forhold i alle ledd av skinnindustrien. Produkter med denne merkingen, kommer fra miljøansvarlige skinnprodusenter som er sertifisert med bronse, sølv eller gull i henhold til Leather Working Groups standarder.
Leather Working Group (sølv)
Leather Working Group er satt sammen av representanter fra merkevarer, forhandlere, produsenter, kjemiske leverandører og tekniske eksperter som jobber for å fremme gode forhold i alle ledd av skinnindustrien. Produkter med denne merkingen, kommer fra miljøansvarlige skinnprodusenter som er sertifisert med bronse, sølv eller gull i henhold til Leather Working Groups standarder.
Leather Working Group (bronse)
Leather Working Group er satt sammen av representanter fra merkevarer, forhandlere, produsenter, kjemiske leverandører og tekniske eksperter som jobber for å fremme gode forhold i alle ledd av skinnindustrien. Produkter med denne merkingen, kommer fra miljøansvarlige skinnprodusenter som er sertifisert med bronse, sølv eller gull i henhold til Leather Working Groups standarder.
Better Cotton Initiative
Better Cotton Initiative (BCI) arbeider for å forbedre forholdene i den globale bomullsproduksjonen – både i henhold til produsentene, miljøet og sektorens fremtid. BCI lærer bomullsbøndene å bruke vann mer effektivt, dyrke jorden med respekt for miljøet, redusere bruken av de mest farlige kjemikaliene og sikre arbeidernes rettigheter og velferd. Produkter med denne merkingen, inneholder minst 50% bomull fra en forhandler eller merkevare som er dedikert til å fremme Better Cotton og investere i BCI-bønder. Det betyr ikke at produktene er fremstilt av fysisk sporbar Better Cotton.
EU Ecolabel
EU Ecolabel er en sertifisering og kvalitetsstempel for produkter som gir en lav miljøbelastning gjennom hele livsløpet. Sertifiseringen tildeles produkter og tjenester som oppfyller en høy miljøstandard i hele verdikjeden: fra råstoffutvinning, til produksjon, distribusjon og deponering.
økologisk bomull
Kun produkter som inneholder råmaterialer laget av økologiske fibre, kan merkes med Zalando Organic Cotton. Økologisk bomull fremstilles uten bruk av syntetiske kjemikalier fra landbruk, som for eksempel pesticider, avfettingsmidler og gjødsel eller genetisk modifiserte frø. Dette resulterer i en produksjonsprosess som er mer miljøvennlig.
Fremstilt av lyocell, et miljøvennlig materiale
Vi har merket dette produktet som miljøvennlig ettersom det er fremstilt av minst 50% lyocell som har en mindre skadelig påvirkning på miljøet. Lyocell er laget av tremasse, men i motsetning til viskose, løses det opp naturlig i en lukket produksjonsprosess. Dette innebærer at 99,5% av kjemikaliene som brukes i prosessen kan gjenbrukes flere ganger.
Fremstilt av LENZING™ TENCEL™ – et miljøvennlig materiale
Vi har merket dette produktet som miljøvennlig ettersom det er fremstilt av minst 50% LENZING™ TENCEL™ fibrer som har en mindre skadelig påvirkning på miljøet. LENZING™ TENCEL™ er fiber som er fremstilt av tremasse, men i motsetning til viskose, løses det opp naturlig i en lukket produksjonsprosess. Dette innebærer at 99,5% av kjemikaliene som brukes i prosessen kan gjenbrukes flere ganger.
Fremstilt av LENZING™ VISCOSE – et miljøvennlig materiale
Vi har merket dette produktet som miljøvennlig ettersom det er fremstilt av minst 50% LENZING™ VISCOSE-fibrer som har en mindre skadelig påvirkning på miljøet. Til forskjell fra konvensjonelle viskoseprodusenter, sporer Lenzing hele produksjonsprosessen for å sikre at LENZING™ VISCOSE-fibrer alltid stammer fra holdbart skogbruk.
Fremstilt av LENZING™ ECOVERO™ – et miljøvennlig materiale
Vi har merket dette produktet som miljøvennlig ettersom det er fremstilt av minst 50% LENZING™ ECOVERO™ viskose-fibre som har en mindre skadelig påvirkning på miljøet. LENZING™ ECOVERO™ fibre er fremstilte av tremasse og hele produksjonsprosessen genererer opptil 50% lavere utslipp og vannpåvirkning sammenlignet med vanlig viskose.
Fremstilt av Birla Spunshadeset – et miljøvennlig materiale
Vi har merket dette produktet som miljøvennlig ettersom det er fremstilt av minst 50% Birla SpunShades som har en mindre skadelig påvirkning på miljøet. Birla SpunShades viskosefibrer farges ved å injisere fargen direkte i selve fibret, noe som sparer i gjennomsnitt mer enn 30 liter vann per meter tekstil sammenlignet med konvensjonelle fargemetoder.
Fremstilt av resirkulert polyester
Ved å bruke minst 20% resirkulert polyester i stedet for nyfremstilt polyester, er dette produktet fremstilt med mindre vann, energi og avfall.
Fremstilt av resirkulert nylon
Ved å bruke minst 20% resirkulert nylon i stedet for nyfremstilt nylon, er dette produktet fremstilt med mindre vann, energi og avfall.
Fremstilt av resirkulert bomull
Ved å bruke minst 20% resirkulert bomull i stedet for nyfremstilt bomull, er dette produktet fremstilt med mindre vann, bleking, energi og avfall.
Fremstilt av resirkulert ull
Ved å bruke minst 20% resirkulert ull i stedet for nyfremstilt ull, er dette produktet fremstilt med mindre vann, bleking, energi og avfall.
Fremstilt med resirkulerte plantebaserte fibrer.
Ved å bruke minst 20% resirkulerte cellulosefibre, slik som LENZING™ TENCEL™ med REFIBRA™-teknologi, er dette produktet fremstilt med mindre vann, energi og avfall enn konvensjonelle lyocellfibre.
Fremstilt av resirkulert dun
Ved å bruke minst 20% resirkulert dun i stedet for nyfremstilt dun, er dette produktet fremstilt med mindre vann, energi og avfall.
Fremstilt av resirkulert lær
Ved å bruke minst 20% resirkulert lær i stedet for nyfremstilt lær, er dette produktet fremstilt med mindre vann, energi og avfall.
Fremstilt av resirkulert gummi
Ved å bruke minst 20% resirkulert gummi i stedet for nyfremstilt gummi, er dette produktet fremstilt med mindre vann, energi og avfall.
Fremstilt av resirkulert plast
Ved å bruke minst 20% resirkulert plast i stedet for nyfremstilt plast, er dette produktet fremstilt med mindre vann, energi og avfall.
Fremstilt av resirkulert metall
Ved å bruke minst 20% resirkulert metall i stedet for nyfremstilt metall, er dette produktet fremstilt med mindre vann, energi og avfall.
Fremstilt av innovative alternativer til lær
Dette produktet inneholder ikke skinn fra dyr og er fremstilt med minst 20% plantebaserte materialer, som for eksempel ananas, eple eller sopp. Resultatet? Et innovativt alternativ til dyreskinn som gir nytt liv til materialer som ellers ville blitt kastet.
Fremstilt av plantebaserte alternativer til fossilt brennstoff
Dette produktet er fremstilt av minst 20% plantebaserte materialer, som for eksempel mais, alger eller biologisk nedbrytbart acetat uten tradisjonelle tilsetningsstoffer av plast. Resultatet? Du reduserer bruken av fossilt brennstoff.
Fremstilt av innovative materialer fra resirkulert avfall
Dette produktet er fremstilt av minst 20% plantebaserte materialer, som for eksempel appelsinskall, kaffegrut eller fiskeskinn. Resultatet? Du fremmer innovasjon i moteindustrien og gir nytt liv til materialer som ellers ville blitt kastet.
OEKO-TEX® Made in Green
Dette produktet er sertifisert av OEKO-TEX® Made in Green og er produsert i miljøvennlige fasiliteter og under sosialt ansvarlige arbeidsforhold. Materialene som produktet er fremstilt av, er testet for skadelige stoffer i samsvar med OEKO-TEX® sine retningslinjer.
Fremstil av kromfritt, garvet skinn
Skinnet i dette produktet er fremstilt uten bruk av krom. I stedet er det brukt syntetisk eller plantebaserte komponenter fra trær, som for eksempel eik, kastanje eller mimosa. Resultatet? Et mer biologisk nedbrytbart materiale og bedre forhold for arbeiderne.
Fremstilt av vannbasert polyuretan
Dette produktet er laget av minst 50% kunstlær som er fremstilt i en mer bærekraftig prosess uten kjemiske løsemidler og opptil 95% mindre vann og 50% mindre energi sammenlignet med tradisjonelt polyuretan. Resultatet? Et mindre klimaavtrykk og bedre forhold for arbeiderne.
bluesign®
Dette produkter er laget av tekstiler som er godkjent av bluesign®. Systemet bak bluesign® sikrer en ren produksjonsprosess hvor mer enn 900 farlige kjemikalier overvåkes. bluesign® sørger for at produsenter og merkevarer agerer ansvarlig og bærekraftig i forhold til mennesker, miljø og ressurser.
Sustainable Textile Production (STeP) by OEKO-TEX®
Dette produktet er sertifisert av is STeP by OEKO-TEX® og er produsert i miljøvennlige fasiliteter og under sosialt ansvarlige arbeidsforhold.

Inspirasjon

Dine bærekraftige favoritter

Bak kriteriene

Slik setter vi våre standarder

Vi ønsker å skape positive forandringer i moteindustrien ved å fremheve produkter som oppfyller våre standarder i forhold til bærekraft. For å bestemme disse standardene, bruker vi data fra uavhengige sertifiseringer og Higg Material Sustainability Index. Higg MSI er moteindustriens mest omfattende verktøy for å måle materialenes miljøpåvirkning. Disse hjelper oss med å identifisere produkter som er banebrytende, men også dem som har rom for forbedring. Vårt ultimate mål er å skape transparens og gi deg pålitelig informasjon slik at det blir enklere for deg å ta mer bærekraftige valg.

Pre-owned mote

Gjenbruk av materialer og produkter

Vi har som mål å skape en motefremtid med mindre avfall og økt gjenbruk. Vi ønsker å forlenge levetiden til minst 50 millioner produkter innen 2023. En mer bærekraftig tilnærming til innpakning og emballasje er også på trappene.
Vi har som mål å skape en motefremtid med mindre avfall og økt gjenbruk. Vi ønsker å forlenge levetiden til minst 50 millioner produkter innen 2023. En mer bærekraftig tilnærming til innpakning og emballasje er også på trappene.

Pre-owned mote

Gjenbruk av materialer og produkter

Vi har som mål å skape en motefremtid med mindre avfall og økt gjenbruk. Vi ønsker å forlenge levetiden til minst 50 millioner produkter innen 2023. En mer bærekraftig tilnærming til innpakning og emballasje er også på trappene.
Vi har som mål å skape en motefremtid med mindre avfall og økt gjenbruk. Vi ønsker å forlenge levetiden til minst 50 millioner produkter innen 2023. En mer bærekraftig tilnærming til innpakning og emballasje er også på trappene.
Pre-owned mote

Mer enn mote

Beauty med bærekraft i fokus

Mer enn mote

Bærekraftige kriterier du kan stole på

I flere av Zalandos markeder, kan man nå kjøpe skjønnhetsprodukter. Mange av disse er merket 'Bærekraftighet', noe som betyr at de oppfyller våre bærekraftighetskriterier som er utviklet i samarbeid med kjemispesialister fra University of Santiago de Compostela og partnermerker som er best i bransjen. Akkurat som med våre bærekraftighetskriterier for mote, kommer vi til å fortsette å forbedre våre standarder for skjønnhetsprodukter.

Less packaging
Resirkulert eller gjenbrukbar: Produktets emballasje består av minst 50% resirkulert materiale eller er spesielt designer for å kunne brukes flere ganger. Det er hva vi kaller vinn-vinn.
Forest-friendly
For en grønnere planet: Ved å bruke 100% FSC-sertifisert tre eller papir eller palmeolje fra 100% bærekraftig forvaltede kilder, hjelper dette produktet å beskytte skogene våre.
Biodegradable
Tilbake til nature: Alle ingrediensene i dette produktet er biologisk nedbrytbare slik at du kan være sikker på at det ikke vil ha negativ innflytelse på miljøet.
Organic
Fra jorden: Minst 50% av ingrediensene i dette produktet kommer fra økologisk eller naturlig landbruk. Der det er mulig, har vi sikret at det også er sertifisert i forhold til uavhengige standarder.
Kind to animals
Gode nyheter, dette produktet hjelper oss å beskytte dyrene. Produktet er sertifisert av tredjeparts organisasjoner for dyrevelferd.
Natural
Ingen overraskelser: Minst 95% av dette produktenes ingredienser kommer fra planter, dyk, mikroorganismer eller mineraler. Der det er mulig, har vi sikret at det også er sertifisert i forhold til uavhengige standarder.

Se mer

CO2-utslippene ved frakt

Siden 2017 har vi redusert våre utslipp med 29% bare ved å bytte til fornybar energi i nesten alle våre kontorer og lager i Tyskland og Polen. Akkurat nå jobber vi sammen med ledende innovatører for å kunne bruke mer bærekraftige materialer og redusere bruken av engangsplast i vår emballasje, slik som resirkulert papp og plast. I tillegg er vi karbonnøytrale i vår drift, leveranser og returer (inkl. emballasje) ved at vi klimakompenserer for våre utslipp ved å støtte Gold-Standard gjenskogningsprosjekter i Etiopia. Du kan bidra ved å klimakompensere for din ordre i check-out.

Se mer

Emballasje

Våre fraktbokser er per i dag laget av 100% resirkulerbar papp. Blekket som anvendes er vannbasert. Fraktposene er laget av 80% resirkulerbar (PRC) plast. De tynne plastposene (polybags) som brukes for å beskytte klærne, er laget av 64% resirkulerbar plast. Posene som ble brukt for Beauty-produkter, er erstattet med emballasje som er laget av 100% resirkulerbart papir. Du kan hjelpe oss ved å sortere emballasjen riktig, slik at den kan få et nytt liv.

Se mer

Veganske produkter

Dyrevelferd er et veldig viktig tema for oss, og vi utforsker stadig nye måter å fremheve veganske produkter for våre kunder. For øyeblikket er veganske produkter ikke merket med flagget for bærekraftighet hvis de ikke også oppfyller et av de andre kriteriene, som for eksempel at de er laget av miljøvennlige materialer. Vi undersøker hvordan vi kan utvide våre kriterier for bærekraftighet til også å inkludere mer dyrevennlige alternativer, samtidig som vi har fokus på påvirkningen som plast og syntetiske materialer har på vår planet.